Obavještenja

Razgovori organa za vezu Bosne i Hercegovine i organa za vezu Republike Češke u oblasti zdravstvenog osiguranja

 

13.03.2023 12:25
Slika
 

S obzirom da od 01.03.2023.godine, na snagu stupa Sporazum o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Češke, u Pragu su u 20., 21. i 22.02.2023.godine, održani razgovori  organa za vezu država ugovornica za primjenu Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Češke Republike u oblasti zdravstvenog osiguranja, kako bi se postigla saglasnost o sadržaju obrazaca koji su neophodni za provođenje Sporazuma.

Tokom pregovora postignuta je saglasnost o sadržaju obrazaca BIH/CZ i CZ/BIH koji su neophodni za provođenje Sporazuma, što i jeste bio glavni cilj sastanka.


Usaglašeni obrasci su parafirani i sačinjavaju prilog zapisnika sa sastanka organa za vezu Bosne i Hercegovine i Češke Republike.


Također, na inicijativu češke strane, radi ostvarenja prava čeških osiguranika, BiH strana je izrazila spremnost da se zaključi sporazum o važenju Europske kartice zdravstvenog osiguranja tokom privremenog boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine na jednom od sljedećih sastanaka ili putem elektronske komunikacije.

Razgovori su protekli u atmosferi otvorene suradnje i međusobnog razumijevanja.

 

 

0 0

Odaberite pismo:

Najčešća pitanja

Prijava/promjena/odjava na zdravstveno osiguranje

icon

Znate li svoja prava?

Anketa

Da li ste zadovoljni zdravstvenim uslugama?